Uw-boekhouder.nl

MKB

Het mkb in een notendop
Mkb staat voor midden- en kleinbedrijf. De buitenlandse term die voor mkb gebruikt word is SME, Small and Medium Enterprises.
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat uit ondernemingen met maximaal 250 medewerkers. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in deze categorie. De definities van het midden en kleinbedrijf zoals vastgesteld door de Europese Commissie zijn als volgt.
 
Definities
Middelgroot: minder dan 250 werknemers, een jaaromzet van hoogstens 50 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 43 miljoen euro.
Klein: minder dan 50 werknemers, een netto-jaaromzet van hoogstens 10 miljoen euro of een balanstotaal kleiner of gelijk aan 10 miljoen euro.
Micro: minder dan 10 werknemers en een jaaromzet van hoogstens 2 miljoen euro of een jaarlijks balanstotaal kleiner of gelijk aan 2 miljoen euro.
Dit is de verdeling binnen het mkb naar aantal medewerkers op basis van Kamer van Koophandel (cijfers over het jaar 2014) gebaseerd op 1.711.100 actieve ondernemingen:
  • aantal zelfstandigen: 51 procent
  • aantal parttime bedrijven (minder dan 15 uur per week): 24 procent 
  • aantal mkb ondernemers: 25 procent 
  • aantal ondernemers met een grootbedrijf: 0,1 procent
 
  
 
 
Kortom, 99 procent van het totale bedrijfsleven valt onder het mkb. Zij zijn verantwoordelijk voor 58 procent van de omzet in het bedrijfsleven en biedt werkgelegenheid aan 60 procent van de werknemers.
 
 
 
 
Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM)
Het EIM is een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar het bedrijfsleven en bedrijfsprocessen en een speciale kennissite voor mkb en ondernemerschap heeft. Bij het EIM vind je heel veel informatie over het mkb op zowel landelijk als regionaal niveau.  Zij publiceren regelmatig rapportages over het mkb en ondernemerschap, die je kunt vinden op hun website.