Uw-boekhouder.nl

OMZETBELASTING

KOR

Bereken in het 4e kwartaal of u gebruik kunt maken van de KOR. Startende ondernemers vergeten deze BTW-korting nog al eens. Indien u in een kalender jaar minder dan € 1883 BTW moet afdregen heeft u recht op een korting. Is het bedrag lager dan € 1345 dan hoeft zelfs helemaal geen BTW af te dragen. (dit is wel bedrijfswinst) Let bij de op dat u de Intracommunautaire Leveringen en Verwervingen op de juiste wijze in de berekening verwerkt.

 

Suppletie

Als achteraf blijkt dat u enkele BTW posten vergeten bent in uw BTW-aangifte of een fout gemaakt heeft, doe dan suppletie-aangifte. U kunt suppletie-aangifte doen voor dit jaar of voor één van de BTW-aangiften in de afgelopen 5 jaar.

Intra Communautaire Prestaties

Als u aan ondernemer in het buitenland levert, of als u bij ondernemer in het buitenland inkoopt moet u in uw aangifte Omzetbelasting deze bedragen apart vermelden. Voor leveringen (ICL) gelden zeer specifieke regels. 0% binnen de EU of BTW vrij bij export. U dient hiervan een listing te maken. Verwervingen (inkoop) zijn onbelast en u dient hier in Nederland OB over af te dragen. Indien de verwervingen te maken hebben met OB-belaste prestaties mag de OB als voorbelasting worden afgetrokken.

 

 LET OP: De Belastingdienst controleert scherp op een juiste BTW-aangifte. Voorkom boetes en kom zo snel mogelijk zelf in actie als blijkt dat de BTW-aangifte niet correct was. Gaat het om een correctie van de af te dragen BTW met € 1.000 of minder, dan mag u het saldo verrekenen op uw eerstvolgende aangifte.

Meer Omzetbelasting